وصف العیش

ساخت وبلاگ

 

وصف العیش

    سفر من که آغاز می شود کتاب خواندنم گل می کند. لذت سفر برای من حمل کتاب و خرید و خواندن آن است البته تردیدی نیست که این لذت با دیدار آشنایان و دوستان کتابخوان دو چندان و به قول مولوی شربت اندر شربت می شود. ولی اوج اش رفتن به کتاب فروشی و خرید چند کتاب دغدغه سوز و سبب پرور است.(تشریح این دو صفت را بعدا برملا می کنم)

      از بندرعباس که بیرون زدم دو کتاب معنای زندگی از دیدگاه کانت  و در جستجوی معنا اثر اسوالد هنفلینگ با ترجمه ی امیر حسین خداپرست و غزاله حجتی با خود همراه کردم در بندر لنگه به دیدار دوستی نائل آمدم کتاب اولی را به او هدیه دادم و دومی را برای خود نگه داشتم.

    به بندر دیر که رسیدم یک روز پس از حضور نشریه مهرنامه شماره 52 که چند ماه به محاق رفته بود خریداری نمودم و با تورق اولیه نشریه و آگاهی از موضوعات مختلف برآن شدم تا به اولویت مطالبش را بخوانم.

    از دیر که به شیراز آمدم در ابتدا دو کتاب " پروست چگونه می تواند زندگی شما را دگرگون کند" اثر آلن دوباتن با ترجمه ی گلی امامی و " در باب حکمت زندگی" اثر آرتور شوپنهاورترجمه محمد مبشری تهیه نمودم. به سراغ یکی از اقوام رفتم گفت: چند کتاب برایت کنار گذاشته ام با حرص و ولع آنها را بررسی نموده و از میان آنها کویر شریعتی، جنس ضعیف فالاچی و بادبادک بازحسینی که چاپ قدیم بود با آن که هر سه را خوانده بودم به نیت این که شاید از تیغ سانسور فرار کرده اند انتخاب کردم در ضمن رساله هایی از دکتر علی تابنده که در سال 1387 به چاپ رسیده بود برداشتم. چند روز بعد نیز یکی دیگر از آشنایان کتاب " گشایش راز" نوشته ی منیژه قربانی از انتشارات کویر که کوششی در راستای شناخت اندیشه های مولاناست برایم هدیه داد.

      دو سه روز بعد در یک موبایل فروشی نشسته بودم که دختری جوان کتاب هایی را برای فروش روی میز گذاشت کتاب قصه های شیرین و حکایت های مثنوی و داستان های کهن را برای فرزندم از او خریداری نمودم.

    پس از یک هفته اقامت در شیراز به اتفاق دو دوست اهل کتاب و نویسنده به کتاب فروشی بهار واقع در طبقه ی سوم مجتمع زیتون رفتیم آنجا غرق از کتاب های جدید بود. که می توانست به پاره ای از دغدغه های فکری ام پاسخ دهد. کتاب ها و نشریات زیر که به اجمال معرفی می شود حاصل خریدم بود.

1- فصلنامه آنگاه: شماره 2 ویژه کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان. هر چند با کانون حشر و نشری مستقیم نداشته ام اما برخی آثارش را در کودکی و نوجوانی نیوشا کرده ام خصوصا کتاب ماهی سیاه کوچولو که آغاز خواندنم بود و پیرامونش یادداشتی مفصل نوشته ام در این شماره محسن هجری مقاله ی تاویل دیگری از اسطوره ی ماهی سیاه کوچولوارائه کرده است.(ص 52 به بعد) مطالب این فصلنامه گواهی است بر آن که کانون چه بزرگانی اعم از نویسنده، کارگردان، نقاش، عکاس، مترجم و ویراستار را  در خود پرورانده است.

2- دو ماهنامه فرهنگی- اجتماعی مروارید: شماره چهارم با تیتر بزرگ تروریسم تنهایی. موضوعی که چند ماهی است ذهن مرا به خود مشغول داشته و یادداشت تنها اندیشی حاصل آن بود. برای تکمیل داده ها نیازمند این ویژه نامه بودم که بالاخره به دستم رسید.

3- فصلنامه ترجمان: شماره 1 تا 3 آن را به توصیه ی دوستم گرفتم. کلی مطالب از نویسندگان معاصر شرقی و غربی در حوزه ی علوم انسانی در قالب ترجمه در آنها بود. مشاهیری چون اسلاو ژیژک، آلن دوباتن، مارشال برمن، تامس نیگل، تری ایگلتون و آمارتیا سن .... گاه ضرورت دارد به جزء کتب، مقالات این نویسندگان را خواند تا از تفسیر و تکامل افکارشان باخبر شد.

4- دو کتاب در حوزه ی مولوی شناسی یکی "سیری در گلزار مثنوی" از مهدیه الهی قمشه ای که سال گذشته بدرود حیات گفت و دیگری "حیات در کلمات" نگاهی به سلوک روحی و میراث معنوی و هنری مولانا از دریچه برخی کلمات اثر مهدی سالاری نسب که جزء دغدغه های همیشگی من است گرفتم. مولانا نکته های بسیاری برای گفتن دارد. سرچشمه اش همواره در حال جوشش است. و می تواند نسل مدرن را سیراب نماید

5- نوسازی، تحریم و تآویل: آخرین اثر مرحوم نصر حامد ابوزید پژوهشگر قرآنی معاصرمصری با ترجمه ی محسن آرمین که توسط نشر نی به چاپ رسیده است. کتاب مفهوم متن و نقد گفتمان دینی و چنین گفت ابن عربی نیزاز اوست.

6- زندگی در سایه اساطیر: کاری از جوزف کمبل اسطوره شناس بزرگ معاصربا ترجمه ی هادی شاهی که پیش از آن کتاب قدرت اسطوره را نوشته بود. چنان که می دانید تحولات اخیر در حوزه ی اندیشگی را به "چرخش اسطوره شناختی" تعبیر می کنند. یعنی ورود اسطوره به تاریخ و تبدیل تاریخ به امری فرامتنی که موجب تضمین و تقویت معنویت گرایی می شود. در این باره اندیشیدن نیز امری نیکوست.

7- رویاهای شرقی- غربی: خسرو ناقد در این کتاب از رویاهای گیل گمش تا کابوس نیچه را مورد ارزیابی قرار می دهد پیش از این از نویسنده کتاب پرمحتوای "در جست و جوی معنای زندگی" که ترجمه ی مقالات مفیدی از بزرگان معاصر غربی است به مطالعه گرفته بودم.

8- نوشتن مانند بزرگان: ویلیام کین ترجمه ی مریم کهنسال نودهی- کاوه فولادی نسب. ویلیام کین در این کتاب با روش همانند سازی به بررسی و تحلیل شیوه ی روایت، سبک و فنون بلاغی بیست و یک نویسنده ی بزرگ تاریخ ادبیات جدید پرداخته است. تا خواننده شناخت خودش را از ساختار داستانی عمیق تر کند. پایه ی فنی اش را ارتقا دهد و امکانات نهفته در زبان را کشف و درک نماید.

9- مغلطه: راهنمای درست اندیشیدن، جمی وایت با ترجمه ی مریم تقدیسی. از دوره ی یونان باستان برای فریب توده از عنصر مغالطه حداکثر استفاده بلکه سوء استفاده شده است. در جهان معاصر بهره وری از مغلطه در امور سیاسی و اقتصادی به اوج خود رسیده است. و به عنوان داوری تقلبی حتی در نشر اکاذیب و اخبار نیز به کار می رود. شناخت انواع مغالطه برای هر پژوهشگر عرصه ی علوم انسانی امری ضروری به نظر می رسد.

10- زبان باز: داریوش آشوری در مقدمه ی آن آورده است این رساله دست آورد کار پژوهشی من در باره ی زبان فارسی در برخورد با جهان مدرن در دورانی چهل ساله است. از نشر این کتاب ده سال می گذرد ومصنف در مصاحبه های گوناگون به تشریح آن همت گماشته است.

    با وصف اندکی که در مورد ده کتاب هدیه ای و بیست کتاب خریده شده انجام گرفت؛ دغدغه های فکری ام نیز آشکار گردید. و اگر می گویند "وصف العیش نصف العیش" اما برای من تمام عیش محسوب می شود. و هدف از قلمی کردن این عیش، ترغیب و تشویق دیگران به مطالعه است تا چه قبول افتد و چه در نظر آید.

+ نوشته شده توسط عباس فضلی در جمعه ششم مرداد ۱۳۹۶ و ساعت 9:37 |
تب فلسفی...
ما را در سایت تب فلسفی دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : tabefalsafia بازدید : 173 تاريخ : شنبه 7 مرداد 1396 ساعت: 10:16