عیش مدام

ساخت وبلاگ

      این کتاب حاصل مطالعات یوسا در باره ی شخصیت گوستاو فلوبر و اثر ماندگارش به نام مادام بوواری است. موشکافی داستان و تلفیق آن با زندگی نویسنده شاه کلیدی برای شناخت اندیشه هاست. رمان های اصیل و جهانی حاصل تجربه ی زیسته ی راوی است. نویسنده با تولید یک اثر افکارش را بازنمایی می کند. الگوی زیسته اش را با ما در میان می گذارد. فیلمساز و نمایش نامه نویس هم همین کار را می کند. آثار عرفانی و دینی و ادبی همه در راستای همین کنش اجتماعی شکل می گیرند. هر فردی در صدد معرفی خود و تجربه ی خود است. از این رو من از کتاب عیش مدام، عیش مدام بردم گاهی که از یک کتاب خوشم می آید دوست دارم آن را جرعه جرعه بنوشم. شاید فلسفه ی خواندن مداوم کتب مقدسی چون قرآن کریم همین باشد.

        برای اینکه خواننده از این عیش مدام سهمی ببرد یکی از نکته سنجی های یوسا را بازگو می کنم. او در پایان کتاب از راویان مختلف در داستان مادام بواری فلوبر یاد می کند که عبارتند از: راوی-شخصیت جمع، راوی دانای کل، راوی نامریی و فیلسوف راوی که نکته های اصلی توسط فیلسوف راوی بیان می شود. آنچه که از خواندن رمان برای من جذاب است؛ گفته های فیلسوف راوی است. وقتی یک رمان را می خوانم بیش از آن که کش و قوص های داستان، ذهنم را به خود مشغول کند به نکته ها توجه دارم. دوست دارم سخنان حکمت آمیز فیلسوف راوی را دریابم. همان نکاتی که به اصلاح گفتارها و رفتارهای قهرمانان داستان منجر می شود و روند عادی قصه را به هم می ریزد. یاد آوری نکات برجسته اصلی ترین محور داستان است. در حقیقت هدف از خواندن رمان دستیابی به همین نکته هاست.

        برای من مهم نیست که شخصیت های داستان در کجا و با چه زبانی و با چه عناصری روبرو هستند چرا که اینها امور عادی زندگی است. هر انسانی به گونه ای نیازهای شخصی خود را فراهم می کند. آنچه مهم است که قهرمان رمان در کجای ماجرا توقفی برای اندیشیدن و متفاوت رفتار کردن از خود بروز می دهد. این همان جایی است که فیلسوف راوی یا همان نویسنده حضور می یابد و با بیان نکاتی روند زندگی را دچار دگرگونی می کند. و به او می گوید لحظه ای درنگ کرده و گونه ای دیگر زیستن را تجربه کن.

        انسان ها همواره نیازمند این تلنگرها هستند که می تواند از طریق خواندن یک رمان، یا یادآوری استادی بازگو شود. از آنجا که ما درصدد تأیید گفته ها و رفتارهای خود هستیم و از تحسین ها استقبال می کنیم تذکر نکته ای به صورت غیر مستقیم هر چند ناخوشایند ماست اما در دراز مدت موجب تغییر در رفتارهای ما می گردد. کارکرد پیامبران الهی در همین راستا قابل توجیه است. بدون بیان نکته سنجی های دیگر یوسا شما را به خواندن این کتاب دعوت می کنم.

+ نوشته شده توسط عباس فضلی در سه شنبه ششم تیر ۱۳۹۶ و ساعت 13:28 |
تب فلسفی...
ما را در سایت تب فلسفی دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : tabefalsafia بازدید : 152 تاريخ : سه شنبه 20 تير 1396 ساعت: 4:35