8)- ترس از خدا در کودکان

ساخت وبلاگ

8)- ترس از خدا در کودکان

با توجه به حس نوستالژیکی که هر انسان دارد و در هنرهای مختلف آن را به نمایش می گذارد، ورود به دنیای کودکی بسیار زیباست. دنیایی که ویژگی های خاص خود را دارد و با ارزش ها و بینش های خود به ذهن کودک وارد می شود. او دنیا و خدا را با چشم و دل دیگری می بیند. مطالعه پیرامون روان شناسی کودکان از مراحل رشد گرفته تا درک مفاهیم دینی لذت بخش است. کتاب «آموزش مفاهیم دینی» اثر ناصر باهنر فرزند شهید محمدجواد باهنر که پایان نامه دوره ی کارشناسی ارشد ایشان است و مورد تقدیر قرار گرفته است، به بررسی این مفاهیم و مراحل می پردازد.

خردسالان درک خاصی از مفهوم خدا دارند و صفات و افعال الهی را گونه ای دیگر تجربه می کنند. از مجموع پرسش و پاسخ هایی که از سوی گلدمن مطرح شده است، با برداشت کودکان از مفهوم خدا و ارتباط او با دنیای فیزیکی مطابقت دارد. برای کودکان پیش دبستانی ترس از خدا به عنوان فردی قدرتمند که اعمالش غیرقابل پیش بینی است مطرح می باشد. او دارای ویژگی های فیزیکی با قدرتی سحرآمیز است که در مقابل اعمال بد و ناپسند خشمگین شده، اقدام به تنبیه می نماید. اما بیشتر کودکان خدا را دوست خود می دانند. شخصیت پیامبران می تواند ما را در ایجاد اطمینان به وجود دوستانه و محبوب خداوند، کمک نماید. از این رو خواندن قصه های پیامبران برای کودکان بسیار مفید و تأثیر گذار است.

دانش آموزان در سال های نخستین دبستان، اگر چه بر اساس علائق انسان انگاری، خدا را به عنوان بشری فوق العاده تصور می نمایند. ولی برخلاف دوره ی پیشین، اعمال الهی از نظر او غیر قابل پیش بینی و بی دلیل نیستند آن ترس گذشته کاهش می یابد و به گونه ای دیگر از ترس، مبدّل می شود که مربوط به قدرت فوق العاده ی سحر آمیز خداوند است.

تا حدود سن دوازده سالگی همان برداشت های دینی در باره ی تقدس ادامه می یابد و در این زمان است که تصورات فیزیکی به تدریج جای خود را به عقاید غیرفیزیکی و روحانی می دهند. ترس از خدا به جهت قدرت فراگیر او نسبت به همه چیز و همه کس جایگزین گونه های پیشین ترس می گردد که این سرآغاز ورود به سطوح بالاتر تفکر است.

تا ده سالگی، این مسأله که عشق و محبت الهی شامل هر انسان باشد، مورد قبول کودکان نیست. برخی از کودکان نوعی تناقض میان اثبات محبت الهی به همه ی انسان ها و تحول آن نسبت به عذاب شدگان می یابند. آنها می پندارند که خدا می تواند نسبت به بندگان خود عدالت را اجرا نکند. چرا که او هر چیزی را که بخواهد انجام می دهد.

از سن ده ساگی به بعد است که 75 درصد کودکان نه تنها به محبت همگانی الهی معتقد هستند بلکه عذاب شدگان را نیز مشمول این محبت می دانند. آنها در توجیه غرق کردن فرعون بیان داشته اند: خدا آنها را دوست داشت ولی در باره ی آنها هم مضاعف بود. چون آنها درستکار نبودند و بیشتر از این هم درست نمی شدند. آنها اگر با خدا آشنایی پیدا می کردند باز هم به او ایمان نمی آوردند.(آموزش مفاهیم دینی ص 90- 95) بنابراین کودکان معتقد به محبت و عذاب الهی هستند و کیفر را برای بدکاران حق می دانند.

+ نوشته شده در شنبه نوزدهم آذر ۱۴۰۱ ساعت 15:6 توسط عباس فضلی  | 

تب فلسفی...
ما را در سایت تب فلسفی دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : tabefalsafia بازدید : 114 تاريخ : دوشنبه 21 آذر 1401 ساعت: 14:36